Kilometrejä pitkä uusi vesireitti keskellä Suomea on nyt totta
Sadat ihmiset seurasivat avajaispäivää kanavan sulkuporttien ympärillä, yläpuolella olevalla sillalla ja teiden varsilla. Samaan aikaan innokkaat veneilijät odottivat jo sulkuun pääsemistä.
Noin 5,5 kilometriä pitkä Kimolan kanava avattiin maanantaiaamuna vesiliikenteelle. Kanava mahdollistaa veneilyn esimerkiksi Jyväskylästä Kouvolaan.
Ensimmäisellä sulutuskerralla mukaan mahtui yhteensä neljä venettä. Järvipelastajat ajoivat sulkuun ensimmäisenä – aplodien saattelemina. Yleisö seurasi kiinnostuneena historiallista hetkeä, kun ensimmäiset veneet laskeutuivat 12 metriä korkeassa sulussa. Yksi sulutus kestää yhteensä noin kaksikymmentä minuuttia.
YLE seurasi kanavan avautumista suorana paikan päällä. Paikalla toimittaja Kirsi Lönnblad. Katso noin tunnin mittainen lähetys Yle Areenasta.
Lähikylälle lisätienestejä ja elinvoimaa
Kimolan kanavan käyttöönotosta on seurannut matkan aikana lähikylällä myös soraääniä. Kimolan kyläyhdistyksen mukaan paikalliset suhtautuvat kanavaan tällä hetkellä enimmäkseen myönteisesti.
– Sanoisin, että varmaan 96–97-prosenttisesti iloisin mielin ollaan ja olemme todella iloisia siitä, että kanava avautuu ja se on laitettu kuntoon. Se on myös Kimolanlahden veden laadun kannalta todella hyvä juttu, kertoo Leena Väärälä-Vesala Kimolan kyläyhdistyksen hallituksesta.
Kanavan uskotaan ja toivotaan tuovan myös uutta elinvoimaa sen lähialueille.
– On odotus, että tämä lisää elinkeinotoimintaa. Kimola on perinteisesti maatalousvaltaista aluetta. Maatalous ei kuitenkaan tällä hetkellä ole niin hyvissä kantimissa. Siksi toivon, että matkailu tuo lisätienestiä.
Väärälä-Vesalan mukaan veneilijöiden lisääntyminen oli huomattavissa jo ennen kanavan avautumista.
– Tänä kesänä olen huomannut, että Pyhäjärven rannalla veneet ovat lisääntyneet huomattavasti ja veneliikenne on viisin- tai kuusinkertaistunut edellisvuosiin nähden.
Ainutlaatuinen hanke
Paikan päällä on myös rakennusurakassa pitkään mukana ollut projektipäällikkö Harri Liikanen Väylävirastosta.
– Pitkään on touhuttu tämän parissa. Käyttöä varten näitä tehdään, joten käyttöönotto on tärkeä asia.
Edelliset sulkukanavat on rakennettu Suomeen viimeksi 20 vuotta sitten, joten maanantaina nähty Kimolan kanavan käyttöönotto on Suomen oloissa melkoinen harvinaisuus.
– Tämä paikka tuo myös ainutlaatuisuutta tähän hankkeeseen. On tämä ollut kaikin puoli ainutlaatuinen projekti.
Merkittävä matkailukohde
– Nyt on todella hyvät fiilikset, nyt se on vihdoin auki. Aurinko paistaa ja ihmisiä on ympärillä. Ei tämän parempaa kesäpäivää voisi ollakaan, riemuitsee asiantuntija Raija Sierman Kouvolan Innovation Oy:stä.
Siermanin tehtävänä on ollut vastata kanavan markkinoinnista ja viestinnästä. Siermanin mukaan kanavasta muodostuu ajan mittaan hyvin merkittävä matkailukohde.
– Tämä tulee olemaan varmasti Kouvolan yksi suosituimpia matkailukohteita. Tulee muistaa, että matkailukohteena kanava herättää kiinnostusta muissakin kuin veneilijöissä.
Kanavan taloudelliset hyödyt muodostuvat kuitenkin vasta tulevaisuudessa, kun alueelle saadaan lisää palveluita.
– Eihän kanava itsessään tuo senttiäkään. Veneilijät käyttävät palveluja, mutta ensin niitä täytyy olla, jotta niitä voi sitten käyttää. Siinä meillä on vielä tekemistä.
Tavoitteena on saada alueelle ensi kesäksi muun muassa vakituinen kahvila. Tällä hetkellä sululla toimii tilapäinen konttikahvila. Sulun yläpuolelle on suunnitteilla myös näköalapaikka.
Sierman kehuu, että Voikkaalla ja Virtakivellä on valmistauduttu kanavan avautumiseen jo hyvin. Matkan varrelle tarvittaisiin kuitenkin vielä lisää palveluita.
– Matkaa sululta Virtakiven saunalle on noin 24 kilometriä, ja sinne matkalle tarvitaan veneilijöille pysähtymispisteitä.
Kanavan uskotaan tuovan kaikin puolin uutta elinvoimaa mukana olleille kunnille Kouvolalle, Iitille sekä Heinolalle.
– Kouvolan veneilijät pääsevät nyt Päijänteelle ja vaikka Pielavedelle asti, mikä lisää varmasti kouvolalaisten veneilyharrastusta. Samalla haluamme veneilijöitä tänne ja käyttämään meidän palvelujamme.
Uusia veneilymahdollisuuksia
Kimolan kanavan erikoisuus on 70-metrinen veneilytunneli, joka on ainoa laatuaan Suomessa, ja harvinainen myös koko maailmassa. Myös kanavan sulutuskorkeus, 12 metriä, on poikkeuksellisen korkea. Kanavan sulkua pääsee katselemaan myös näköalatasanteelta.
Kimolan kanavayhteys ja läheisten satamien kehittäminen lisäävät Heinola–Iitti–Kouvola-alueen veneilymahdollisuuksia sekä kytkevät seudun vesistöt keskiseen Järvi-Suomeen.
Kimolan kanavan muuttaminen veneilykäyttöön maksoi 20,8 miljoonaa euroa. Valtio maksoi kustannuksista noin kaksi kolmasosaa ja alueen kunnat loput. Valmistuttuaan kanava jää Kouvolan kaupungin omistukseen.
Alkuperäinen teksti: Angela Nurmi
Kuvat Mika Moksu ja Pyry Sarkiola
Comments