Uiton uusi nousuUiton uusi nousu – Kuokkaselta lähtee tänä kesänä reilut 2 000 nippua sellupuuta

Kuokkaselta uitetaan vuosi vuodelta enemmän havusellupuuta. Uitot aloitettiin uudelleen parin vuoden tauon jälkeen kolme vuotta sitten, ja viime vuonna määrä jo lähes kaksinkertaistui. Tänä vuonna uittolautat ovat vieläkin isompia, yhteensä reippaasti yli 2 000 nippua.


– Viime vuonna Kuokkaselta taisi lähteä joku 1 500 nippua, vertailee uittopäällikkö Esa Korhonen Järvi-Suomen uittoyhdistyksestä. Korhonen on myös UPM:n ostopalveluiden hankintapäällikkö.


Korhonen arvioi, että viimeksi puuta on uitettu yhtä paljon 2010-luvun alkupuolella. Siitä uittomäärät hiipuivat, ja uitto loppui kokonaan vuosiksi 2016–2017. Ennen taukoa uittomäärät olivat reilun tuhannen nipun luokkaa.


– Uitto koettiin jossain vaiheessa vähän hitaaksi, vanhanaikaiseksi ja jopa kalliiksikin, ja samaan aikaan muut kuljetusmuodot ovat kovasti kehittyneet, Korhonen taustoittaa.

Tämän kesän ensimmäinen uittolautta lähtee Pielisen selälle tänään maanantai-iltana. Kun lautta saapuu Uimaharjulle, hinuri palaa hakemaan toista samankokoista lauttaa Kuokkaselta. Määränpäänä on Lappeenrannassa sijaitseva UPM:n sellutehdas.

Nippuja alettiin siirtää Lörsän saaren edustalle yhteen koottavaksi viime torstaista lähtien. Olli-hinurin perämies Ari Ijäs tuumasi torstaina, että ensimmäinen ajo oli suhteellisen lupaava.


– Ei ainakaan kauhean pahalta vaikuta, ei ainakaan pahimpiin aikoihin verrattuna, hän kommentoi vedenkorkeutta.


Kirjoittanut Marianne Haverinen

Julkaistu Ylä-Karjala 27.7.2020

> Alkuperäinen artikkeli

Toimisto / Office

Osoite/Address:
Urho Kekkosen katu 2, 7 krs.

FIN-00100 HELSINKI, Finland

> ASIAKASREKISTERISELOSTE

Puhelin /Telephone

+358 50 590 3182

 

Sähköposti /E-mail

heli.koukkula(a)vesitiet.org

© 2014 SVY r.y.  - All rights reserved

Wix.com

LinkedIn_LOGO.png

Suomen Vesitiet - LINKEDIN 

> Association of Finnish Waterways

Suomen Vesitiet - TWITTER

> #FwaSvy @FwaSvy

Instagram_logo_2016.svg.png

Suomen Vesitiet - INSTAGRAM

> Finnish Waterways, SVY_FWA