top of page

Saimaalla jopa kilometrin mittaisia puulasteja


Puita uittamalla kuljettava hinaaja Olli on ohi lipuessaan niin komea näky, että ihmiset kertyvät kanavien reunoille katsomaan sen kulkemista. Kyse ei ole mistään pienestä kuljetuksesta, kun M/A Olli hinaa Saimaalla parhaimmillaan jopa kilometrin mittaista puulastia. Puut kulkevat nätisti nipuissa niin, että rinnakkain liikkuu aina yhdeksän nippua, jota hinaaja vetää vetovaijerin avulla. Kokonaisuudelle saattaa kertyä mittaa siis lähes toista kilometriä. Mukana kulkee myös apualus, joka työntelee lauttaa kapeissa paikoissa ja pitää lastin muutenkin kasassa erilaisilla vesiosuuksilla.

Ympärivuorokautista työtä

Hinaaja Ollin päälliköllä ja Uittopojat Oy:n yrittäjällä Reino Nurmella on nyt menossa 46. kesä uitossa ja 18. Saimaalla.

– Pisimmillään käymme hakemassa puuta Nurmeksen Kuokkastenkoskelta, Nurmi kertoo.

Ollilla ja Nurmen toisella hinaajalla Tarmolla töitä tehdään vuorokauden ympäri kahden viikon jaksoissa ja kuuden tunnin vuoroissa.

– Lautalla on aina kaksi miestä töissä ja kaksi lepovuorossa.

Mitään nopeasti etenevää työtä tukin uitto ei ole.

Esimerkiksi 280 kilometrin hinausmatka tehtaalle kestää kuusi vuorokautta.

Puulasteja haetaan Pohjois-Karjalasta ja Pohjois-Savosta ja kuljetetaan parhaimmillaan 450 kilometrin matkoja.

Samat työntekijät ovat pysyneet Uittopojilla vuosikausia, mutta myös nuorempia pyritään kouluttamaan alalle.

– Ne, joille tämä työ sopii, ovat yleensä pitkäaikaisia työntekijöitä, Nurmi sanoo.


Scanian moottorille kertyy parhaimmillaan kesän aikana reilut 3000 ajotuntia Hinaaja Olli kulkee Scanian moottorilla, jota huolletaan tarpeen tullen vuorokauden minä aikana tahansa. Scanialla on Savonlinnassa päivystys. Jos matkan varrelle sattuu vikoja, he ajavat vaikka paikan päälle huoltotöihin, Reino Nurmi kertoo.


Kesä parasta työaikaa

Miksi tukkeja sitten kuljetaan vesireittejä pitkin eikä tukkirekassa?

– Yleensä tukkirekka ei vie puuta sataa kilometriä kauemmas, Nurmi tietää.

Rekassa kuljetusmäärät olisivat huomattavasti pienempiä ja niiden kuljetus tulisi kalliiksi. Uittamisen lisäksi tukkipuuta kulkee myös proomuilla ja rautateillä.

Uittopojat Oy työskentelee vuosittain toukokuun alusta marraskuun loppuun. Tuona aikana puuta kuljetetaan uittamalla noin 8000 rekkakuorman verran.

Uitto on siis oikeaa, rankkaa työtä, jota tehdään tiiviisti seitsemän kuukautta vuodesta. Kahden viikon työrupeamien jälkeen on aina viikon vapaa. Kesäaika on mieluista myös Nurmelle.

– Keväät ja kesät ovat hyvää työaikaa, jos on tyyniä kelejä. Syksyllä ei aina niinkään, kun on kylmää ja sataa räntää, Nurmi pohtii.


Kuuntele Reino Nurmen haastattelu, Scanian > Ratin takana -sarjassa


Artikkeli julkaistu Iltalehdessä 22.6. > Artikkeli Sarja: Autot / Kuljetusten kestävä kehitys

Comments


bottom of page