top of page

Nippu-uitto vaan jatkuu Saimaalla


Saimaalla puuta kulkee yhtiöiden sekä laivoilla ja proomuilla että edelleen uittamalla. Isoilla aluksilla puuta ajetaan satamista kun taas saarihakkuilta puut haetaan pienemmillä proomuilla suoraan savotoilta. Puuta uitetaan Pohjoisen Saimaan uittopaikoilta Etelä-Saimaan rannalla sijaitseville tehtaille.


Puutavaran nippuhinaus on etenemisnopeudeltaan hitain kuljetusmuoto, mutta samalla se on kuitenkin ylivoimaisesti tehokkain. Yhdellä hinauslautalla liikkuu parhaimmillaan 400 rekkakuormallista puuta. Lautta etenee kahden kilometrin tuntivauhdilla. Lautan, vetovaijerin ja hinaajan muodostaman yhdistelmän kokonaispituus on hyvän matkaa toista kilometriä.


Kaukaisimmat uittopaikat ovat Iisalmessa ja Nurmeksessa ja puut päätyvät uittamalla Ristiinaan ja Lappeenrantaan.


> Katso Video 1 Tukin uittoa Leppävirrassa ja Video 2 Kesän 2018 ensimmäinen tukkilautta Laitaatsalmi, Savonlinna


Uittokausi on alkanut vapun tienoilla ja kestää marraskuun lopulle.

Uitto on ympäristöystävällinen kuljetusmuoto mutta on samalla myös puutavaran varastointikeino.


Uittotoimintaan osallistuu kaikkiaan kaksi isompaa linjahinaajaa: Tarmo ja Olli, kaksi pienempää hinaajaa: Lauri ja Axel, ja niillä on apuna kaikkiaan puolen tusinan verran apualuksia.


Kova tuuli saattaa rajoittaa lautan liikkeitä, niinpä suurimpien selkien ylityksessä saatetaan jäädä odottamaan parempaa keliä. Uitolle on määritelty Saimaalla suojapaikkoja, joihin lautan voi jättääodottamaan.


Vesillä liikkuessa uittolautalla on etuajo-oikeus. Lisäksi veneilijöiden on syytä muistaa, että lautan ja hinaajan välinen vaijeri on pisimmillään 300 m, ja se ui jonkin verran veden pinnan alapuolella. Siis hinaajan ja lautan väliin ei pidä ajaa.


Teksti ja kuvat: Esa Korhonen

Logistiikkapäällikkö, UPM Metsä

Uittopäällikkö, Järvi-Suomen Uittoyhdistys

Toimitusjohtaja, Perkaus Oy


Comentarios


bottom of page