top of page

m/s J.L. Runeberg - Nykyaikainen Tekniikka ja Värikäs Historia


Historian havinaa

Alkuperäiseltä nimeltään s/s Helsingfors Skärgård, rakennettiin Helsingin Hietalahdessa vuonna 1912. Tämän höyryaluksen ensimmäinen reitti kulki Helsingistä länteen, Porkkalaan.


1930-luvulla laivan nimeksi vaihdettiin s/s J.L. Runeberg ja se saapui ensimmäistä kertaa Porvoon reitille.


Vuosien saatossa aluksella on ollut monta eri omistajaa ja se on toiminut mm. armeijan kuljetusaluksena, Korkeasaaren lauttana ja retkeilylaivana. Se on kokenut useita pohjakosketuksia, ollut romutusuhan alla ja seissyt maissa useita vuosia.


1960-luvulla laiva kunnostettiin ja varustettiin dieselmoottorilla. Tällöin laiva palasi jälleen Helsinki-Porvoo reitille.


Vuonna 1986 m/s J.L. Runeberg siirtyi Varustamo Oy J.L. Runebergin omistukseen, kuluneena ja väsyneenä. Innokkaat omistajat ystävineen kunnostivat laivan talkoovoimin. Kunnostusta ja entisöintiä on joka talvi jatkettu huolella, vanhoja perinteitä kunnioittaen.


Nykyisellään laiva sopii hyvin rentoon yhdessäoloon, mutta myös esimerkiksi kokouspäivän ryhmätyöskentelyyn.


Virkisty seilaten kauniissa saaristossa

m/s J.L. Runeberg vie teidät Helsingistä läpi Uudenmaan kauniin saariston Suomen toiseksi vanhimpaan kaupunkiin Porvooseen. Merimatkan aikana pysähdymme pyydettäessä Mustassa Hevosessa ja Haikon Kartanolla.


Porvoo on yksi Suomen kuudesta keskiaikaisesta kaupungista ja maan toiseksi vanhin kaupunki. Historiallinen ja kaunis kaupunki on erittäin suosittu matkailukohde. Vanhan kaupungin tunnelmaa voi kuvailla ajattomaksi ja lumoavaksi; uniikkeja rakennuksia, mukulakiviset kadut, kapeita kujia, idyllisiä puistoja ja etenkin punaiset ranta-aitat ovat viehättävä maisema.


Porvoon itäpuoliseen saaristoon sekä idylliseen Loviisan kesäkaupunkiin pääsee tutustumaan torstaisin heinäkuussa. Loviisa on tunnettu 1700-luvulla rakennetusta Svartholman merilinnoituksesta, ainutlaatuisista puukaupunki-kortteleistaan sekä 1800-luvulta peräisin olevasta ydinkeskustastaan. Laivasilta, tämä vieraanvarainen satama suola-aittoineen toivottaa sinut tervetulleeksi merikaupunkiin. Laivamatkan aikana pysähdymme myös Pellingissä (Sandholmsudden, Benitas café kohdalla) sekä Kabbölessä. Halutessasi voit osallistua kaupungin tarjoamalle opastetulle kävelykierrokselle.


Upeita maisemia ja herkullista antimia

Nauti Porvoon risteilylläsi upeiden maisemien lisäksi hyvästä ruuasta. Paketti sisältää risteilyn, laivan herkullisen lohikeiton sekä kahvin ja Runebergintortun. Sunnuntaisin menomatkalla Helsingistä Porvooseen katamme herkullisen kesänoutopöydän. Tarjolla on broileria, savukalaa, silliä, salaatteja, keitettyä perunaa, kasvisruokavaihtoehto sekä leipävalikoima. Loviisan risteilyllä on kauniin saariston lisäksi aikaa nauttia hyvästä ruoasta. Noutopöytään sisältyy savukalaa, lihaleikkeleitä, silliä, salaatteja, keitettyjä perunaa sekä leipävalikoima.


Reittiliikenneristeily vai tilausristeily - mikä sopii sinulle parhaiten?

Reittiliikenneristeily Porvooseen tai Loviisaan on edullinen ja suosittu vaihtoehto pienryhmille. Voimme järjestää ryhmälle kahvituksen tai ruokailun laivalla, jolloin varaamme käyttöönne jonkun viihtyisistä salongeistamme tarjoilun ajaksi. Räätälöimme kiireettömän kesäpäivän toiveidenne mukaisesti. Kauttamme onnistuu varata myös opas Porvoossa tai paluukuljetus tilausbussilla.


Tilausristeily m/s J.L.Runebergillä on loistava vaihtoehto virkistyspäiviin ja erilaisten juhlien järjestämiseen. Laivalla ryhmä pysyy mukavasti yhdessä ja voitte kokea meren piristävän vaikutuksen ja nauttia keittiön herkuista. Laiva on vuokrattavissa tilausristeilyksi toukokuusta syyskuuhun niinä päivinä, jolloin ei ole reittiliikennettä.


Istumapaikkoja on myös ulkokannella. Laivalla on kahvilabaari sekä täydet anniskeluoikeudet. Kahvilabaarista voi ostaa pientä purtavaa sekä juomia.


Teksti ja Copyright Varustamo J.L. Runeberg


Comments


bottom of page