top of page

Kotimaan risteilyliiketoiminta pysähtyi kuin seinään


Meillä on edessä poikkeuksellinen kesä. Mitä tämä merkitsee risteilyliiketoiminnan harjoittajille ja heidän sidosryhmille, alihankkijoille ja yhteistyökumppaneille?

Suomen kesä on lyhyt, ja sisävesillä risteilyliiketoimintaa harjoittaville toimijoille se vuoden tärkein kohokohta. Toiminta on kausiluonteista ja siinä mielessä hyvin herkkä. Kesän matkat myydään useimmiten ennakkoon ja kotimaan risteilyt ovatkin olleet hyvin suosittuja sekä suomalaisten ja että kansainvälisten vieraiden keskuudessa.

Näin ennakkomyynti tämänkin vuoden kesälle oli hyvä ja odotukset korkealla. Pandemian myötä tilanne kuitenkin muuttui täysin. Asiakkaat peruvat varauksiaan ja kassavirta tyrehtyi.

Onneksi osa ennakkovarauksen tehneistä ovat olleet valmiita siirtämään varauksiaan myöhempään ajankohtaan ja jopa ensi vuodelle. 

Työtekijöitä on jouduttu lomauttamaan ja toimistojen ovet on suljettu. Asiakkaiden ennakkovarauksia käydään läpi muutaman toimihenkilön voimin. Varustamon puolella työsopimuksia ei ole vielä tehty. Laivoja pitää kaikesta huolimatta huoltaa ja kunnossapitotöissä tarvitaan henkilökuntaa.

Useimmilla varustamoilla tilanne näyttää kevään ja kesän osalta hyvin heikolle. Toiveena on, että loppukesästä pääsisi sisävesillä risteilemään ja mahdollisuuksien mukaan jatkamaan kautta pidemmälle syksylle. Kuitenkin matkustajien eli asiakkaiden ja miehistön terveys on etusijalla – riskeihin ei ole varaa. Arvioina on esitetty, että joka tapauksessa noin puolet normaalista liikevaihdosta on menetetty jo nyt.

Taloudellinen tuki oikein kohdennettuna

Poikkeuksellisessa tilanteessa on äärimmäisen tärkeää, että yritykset pystyvät sopeuttamaan toimintaansa ja varmistamaan yritystoiminnan jatkumisen kriisin yli. Tärkeää on pystyä tunnistamaan liiketoiminnan edellytykset ja mahdollisuudet.

Tällä hetkellä jaossa olevat rahoitustuet edellyttävät uusien liiketoimintamuotojen kehittämistä. Varustamoilla on suurena uhkana, että sesonki - juhannuksesta elokuun puoleen väliin – ei toteudu ollenkaan tai vain pieneltä osin. Seuraava ansaintamahdollisuus on vasta vuonna 2021, kulut kuitenkin juoksevat. Nyt tarvitaan järeämpiä taloudellisia tukia, joita voidaan kohdentaa uuden liiketoiminnan kehittämisen ohella myös juoksevien kulujen kattamiseen.

Luontoon ja vesille !

Suomen luonto on ainutlaatuinen! Mikä onkaan parempi tapa päästä nauttimaan siitä kuin lähteä vesille ja risteilemään.

Suosikaamme siis kotimaista matkailua ja toimintaa. Muistetaan risteilyvarustamoita ja heidän sidosryhmiään tukemalla paikallisia toimijoita järjestämällä vaikka yritys- tai henkilöstötilaisuus vesillä.

Useilla varustamoilla on myynnissä lahjakortteja ja syksylle tulossa rikas risteilytarjonta eri teemoilla.

Me selviämme tästäkin, yhdessä, toinen toistamme tukien!


Lisätietoa risteilymahdollisuuksista mm. seuraavilta sivustoilta


Teksti Heli Koukkula-Teixeira

Kuva: Kirsti Laine, Saimaa Travel ja Piia Kinnunen, Savonlinnan-Risteilyt

Comentários


bottom of page