top of page

Arvaa kuinka monta puunippua uittolautassa?


Saimaalla uitetaan tukkilautoissa puuta arviolta puoli miljoonaa kuutiometriä kesässä.


Saimaa on ainoa uittovesistö Suomessa ja nykyisin ainoa uittoa käyttävä metsäyhtiö on UPM. Lauttoja vetävät hinaajat Tarmo ja Olli. Nykyään lautoissa hinataan tukkeja Ristiinaan Pelloksen vaneritehtaalle sekä Lappeenrantaan Kaukaan tehtaalle.


Pisimmillään uittomatka on 450 km

Uiton lähtöpaikkoja on käytössä 15 kpl, joista pohjoisimmat ovat Nurmeksessa ja Iisalmessa. Tänä päivänä uitto korvaa pitkänmatkan kuljetuksessa 8.000 rekkakuormaa tai 350 junaa tai 300 alusta. Uitto säästää kesässä noin 1,1-1,6 miljoonaa litraa polttoainetta verrattuna siihen, että vastaava määrä puuta kuljetettaisiin autoilla.


Kaikista parhaiten tukkilautan kulkua voi Saimaalla ihailla Puumalansalmessa: vaikkapa sataman terassilta tai nousemalla hissillä Puumalansalmen sillalle, josta näet koko kilometrin pituisen tukkilautan kokonaisuudessaan. Uittokauden aikana äitienpäivästä isänpäivään Puumalan ohittaa noin 30 uittolauttaa.


Puumalan kunta ja UPM ovat avanneet yhteistyössä tukkilauttahälyttimen, jonka avulla saat Whatsapp-viestin tukkilautan saapumisesta. Liity > WhatsApp-ryhmään


Lisäksi joillekin lautan ohituskerroille järjestetään kilpailu, jossa tavoitteena on laskea, arvioida taikka arvata lautan nippujen lukumäärä. Oikein vastanneiden kesken arvotaan Puumala-aiheisia palkintoja.


Lisätietoa aiheesta Puumalan kunnan sivuilta > Puumala

Kuva: Logistiikkapäällikkö Esa Korhonen, UPM

Comments


bottom of page