top of page

50-vuotias Saimaan kanava

Saimaan kanavan avaamisesta liikenteelle on kulunut 50 vuotta. Saimaan kanava avattiin virallisesti 5.8.1968. Eilen 9.8.2018 vietettiin Lappeenrannassa juhlavin menoin Saimaan kanavan 50-vuotisjuhla.


Vastaanotto oli järjestetty Lappeerannan kaupunginteatterissa, jossa lavalle nousivat Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva, Suomen kanavavaltuutettu, liikenne- ja viestintäministeriön kansliapäällikkö Harri Pursiainen, Venäjän kanavavaltuutettu, valtiosihteeri, Venäjän varaliikenneministeri Sergey Aristov, Liikenneviraston pääjohtaja Kari Wihlman sekä Yara Suomi Oy:n Siilinjärven toimipaikan tehtaanjohtaja Mikä Perälä.


Puheenvuoroissa todettiin mm. että

- "Saimaan kanava on tärkeä osa Suomen liikennejärjestelmää ja Liikennevirasto panostaa vahvasti kanavan ja koko Saimaan järvialueen kehittämiseen"

- "Iästään huolimatta kanava on hyvin moderni ja siitä on pidetty hyvää huolta. 50-vuotiaan automatisoinnin taidonnäytteen tulevaisuus on täynnä mahdollisuuksia."

- "Sisävesiliikenne on otettava liikennepolittiseen tarkasteluun mm. ympäristötavoitteiden saavuttamiseksi."

- "Saimaan kanava ei ole vain kansainvälistä politiikkaa, vaan myös aidosti merkittävä liikenneyhteys, joka vaikuttaa koko alueen elinvoimaan."

- "Saimaan kanava on palvellut moitteettomasti, Saimaan kanavaa pitkin on kuljetettu lähes 7 milj. tonnia rahtia ja yli 2,2 milj matkustajaa."


Mustolan sulkujen kohdalla Suomen ja Venäjän kanavavaltuutetut Harri Pursiainen ja Sergey Aristov leikkasivat M/S Camillan kannella symbolisesti nauhan samoilla saksilla, joilla presidentti Urho Kekkonen leikkasi kanavan vihkiäisnauhan 50 vuotta sitten.
Lisää aiheeseen liittyvia artikkeleita ja kirjoituksia mm.

bottom of page