top of page

Uitto on ympäristöystävällinen kuljetusmuoto


Uittokausi 2020 on käynnistynyt

Veteenniputukset käynnistyivät Kiteen Puhoksessa 20.4. ja Joensuun Utrassa päivää myöhemmin. Toukokuun alkupuolella käynnistyi toiminta myös Kallaveden suunnalla. Ensimmäinen lautta lähti hinaukseen jo ennen vappua, mikä on pari viikkoa keskimääräistä aiemmin. Lautta saapui perille Pellokseen jo heti vapun jälkeen.

Matkan varrella testattiin Laitaatsillan syksyllä ylävirtaan jatketun uittojohteen toimivuus. Alkavan kesän aikana johdetta jatketaan vielä alavirran suuntaan, minkä jälkeen Laitaatsillan väylä on toimiva ja turvallinen uitolle.


Uittokausi kestää kaikkiaan puolisen vuotta äitienpäivästä isänpäivään

Uittokausi näyttää nyt hyvin samantasoiselta kuin, mitä se oli viime kesänä. Kaukaisimmat uittopaikat ovat Iisalmessa ja Nurmeksessa. Kaikkiaan puuta niputetaan veteen 14 uittopaikalla: kuusi Kallavedellä, kaksi Pielisen alueella ja kuusi tasavesi-Saimaalla.

Uitto on ympäristöystävällinen kuljetusmuoto, mutta on samalla myös puutavaran varastointikeino. Uiton keskikuljetusmatka on tasolla 270 km. Mikäli puut kuljettaisiin autoilla, olisi polttoaineen kulutus hyvinkin nelinkertainen ja 2-3 -kertainen, jos puut tulisivat tehtaille junilla taikka aluksilla. Uittoa käytettävyyttä tosin rajoittaa se, että uittoa voidaan harjoittaa vain sulan veden aikana, ja että kaikki puutavaralajit eivät sovellu uittoon. Saimaan alueella meillä on valmis uittoinfra olemassa, joka ei vaadi varsinaisia investointeja, ainoastaan normaalia ylläpitotoimintaa.


Hitain voi olla tehokkain

Puutavaran nippuhinaus on etenemisnopeudeltaan hitain kuljetusmuoto, mutta samalla se on kuitenkin ylivoimaisesti tehokkain. Yhdellä hinauslautalla liikkuu parhaimmillaan 400 rekkakuormallista puuta. Lautta etenee kahden kilometrin tuntivauhdilla. Lautan, vetovaijerin ja hinaajan muodostaman yhdistelmän kokonaispituus on hyvän matkaa toista kilometriä.

Uittotoimintaan osallistuu kaikkiaan kaksi isompaa linjahinaajaa ja niillä on apuna kaikkiaan puolen tusinan verran apualuksia.

Kova tuuli saattaa rajoittaa lautan liikkeitä, niinpä suurimpien selkien ylityksessä saatetaan jäädä odottamaan parempaa keliä. Uitolle on määritelty Saimaalla suojapaikkoja, joihin lautan voi jättää odottamaan.

Veneilijöille

Vesillä liikkuessa uittolautalla on etuajo-oikeus. Lisäksi veneilijöiden on syytä muistaa, että lautan ja hinaajan välinen vaijeri on pisimmillään 300 m, ja se ui jonkin verran veden pinnan alapuolella. Siis hinaajan ja lautan väliin ei pidä ajaa.


Teksti ja kuvat: Esa Korhonen, logistiikkapäällikkö, UPM Metsä, uittopäällikkö, Järvi-Suomen Uittoyhdistys ja toimitusjohtaja, Perkaus Oy

Comentários


bottom of page