top of page

Teollisuus ja varustamot odottavat päätöstä sulkujen pidennyksestä


Suomen Vesitiet ry kävi tänään Torstaina 14.11. esittäytymässä Eduskunnassa Liikenne- ja viestintävaliokunnalle, ja kertomassa yhdistyksen toiminnasta, tavoitteista ja toiveista. Yhdistystä tapaamisessa edustivat Matti Pajula, hallituksen puheenjohtaja, Pekka Koskinen, hallituksen varapuheenjohtaja, Oscar von Hertzen, hallituksen jäsen, ja Oy Finnshipping Ab:n partneri sekä Heli Koukkula-Teixeira, toiminnanjohtaja.


Suomen Vesitiet ry sai erittäin lämpimän vastaanoton, useita kysymyksiä esitettiin ja keskustelu oli positiivista ja vilkasta. Liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja Suna Kymäläinen kiitti yhdistystä aktiviisuudesta ja totesi, että vesitiet ovat olleet heillä asialistalla useampaan otteeseen ja nyt oli hienoa saada hieman lisää tietoa Suomen sisävesi- ja rannikkoliikenteen tilasta.


Keskustelussa tuotiin esille Saimaan ja Saimaan kanavan kehittämistarpeet sekä vesiteiden ympäristöystävällisyys. Yhdistyksen viesti liikenne- ja viestintävaliokunnalle oli "Teollisuus ja varustamot odottavat päätöstä sulkujen pidennyksestä".


On todella hienoa ja tärkeää, että vesitiet ja Saimaa on nyt huomioitu hallitusohjelmassa. Väylävirasto on viimeistelemässä suunnitelmia kanavan sulkujen pidennyksestä ja veden pinnan nostamisesta kanavassa. Arvioitu budjetti tälle projektille on 80 MEUR.


Saimaalla riittäisi kapasiteettia sekä varustamoiden että satamien osalta tuplasti siihen mikä käyttöaste on nyt. Investointipäätöksiä ei pystytä tekemään, koska tulevaisuus ei ole selvä. Tarvitaan päätöksiä!


Aluskalusto Saimaalla vanhenee ja viimeistään vuonna 2024, jolloin painolastivesiastus astuu voimaan, nykyisillä aluksilla ei enää voi seilata. Sulkujen pidennyksen myötä olisi mahdollista ajaa Saimaalle isommilla aluksilla, joita on liikenteessä ja saada isompia lasteja kuljetettua vesiteitse.


Vesitiet on ympäristöystävällinen kuljetusmuoto, eikä sitä pitäisi unohtaa. Uusien isompien alusten myötä vesitiet kuljetusmuotona on entistä "virheämpi" vaihtoehto.


Odotukset ovat korkealla!Comments


bottom of page