Kotimaan risteilybisnes etsii omat keinonsa selviytyä
Kotimainen risteilybisnes toivoo Suomen-matkailun elpymisestä omaa siivua muutenkin lyhyen kesäkauden piristysruiskeeksi. Tuleen ei alalla ole jääty makaamaan, vaan meri- ja järvialueille on kehitetty tukuttain uusia tuotteita ja palveluja. Suomen ainutlaatuiset vesistöt tarjoavat tekemistä ja näkemistä kaikille.
Suomen Vesitiet ry:n toiminnanjohtaja Heli Koukkula-Teixeira korostaa kotimaan vesiliikenteen ja -harrastusten monipuolisuutta, järvi- ja meriluonnon ainutlaatuista kauneutta ja monimuotoisuutta sekä paikallisten yrittäjien laajoja palveluja, jotka on entistä tarkemmin räätälöity asiakkaiden tarpeisiin.
– Varsinkin näin vaikeina aikoina ja tavallistakin lyhyemmän matkailusesongin pakottamina yrityksissä on todella pohdittu risteilytuotteita. Niinpä tarjolla on näkemistä ja tekemistä kaikille aina Suomenlahden majakkasaarilta sisävesien ja kanavien kautta Inarinjärvelle asti, hän sanoo.
– Paikalliset yrittäjät ovat omissa kunnissaan erittäin tärkeitä taloudellisen toimeliaisuuden takaajia. Pandemia kohtelee varsinkin pieniä perheyrityksiä todella kovalla kädellä, joten suomalaisten omassa maassa käyttämät matkailurahat tulevat tänä kesänä pk-yrityksille todelliseen tarpeeseen, hän pohtii koronan kenties synnyttämää yhteiseen hiileen puhaltamisen henkeä.
Vesitieyhdistyksellä on noin 110 jäsenyritystä ja näiden lisäksi 600-700 erilaista kumppaniyritystä, kuten tavarantoimittajia, alihankkijoita, laitetoimittajia ja varustamojen asiakkaita.
Vesiturismin koko kirjo näkyy hyvin Vesitieyhdistyksen nettisivuilla, joilla jäsenyritykset esittelevät toimintaansa. Tarjolla on retkiä historiasta kiinnostuneille, perinteisiä ja vähän epätavallisempiakin päivä- ja teemaristeilyjä, majakka- ja kanavaretkiä, ajeluja höyrylaivoilla, purje- ja perinnealuksilla ja lukemattomia muita vaihtoehtoja sekä yksityisille että yritysasiakkaille. > Vesitursimi
Heli Koukkula-Teixeira huomauttaa siitä, että kotimaan risteilyjä tarjotaan ihan koko Suomessa ja usein lyhyiden matkojen päässä. Hän itsekin kävi viimeksi merellä Helsingin Pihlajasaaressa vesibussilla. Kynnys nousta suomalaisen aluksen lankongille on siis todella matala.
Korona herätti itäsuomalaisen luovuuden
Epätavallisimmista risteilytuotteista ensiksi mieleen tulee vaikka Savonlinna Risteilyt Oy:n tarjoama sinkkuristeily. Syyskuussa tehtävän reissun teemana on Sokkotreffit Saimaalla. Huumorintajuinen matkanjärjestäjä tarjoaa treffiseuraa ihan vain sielunkumppaneiden kesken tai sitten speed datingia, joka vie toiveikkaan vieraan useille treffeille vaikka pikakelauksella – kuten sanonta kuuluu.
Savonlinna Risteilyt on Oopperaristeilyjen tauon takia joutunut muutenkin rakentamaan oman tarjontansa uusiksi. Tänä kesänä yhtiön kaksi alusta, m/s Elviira ja m/s Ieva vievät asiakkaita erikois- ja teemaristeilyille keskelle Suomen kauneinta järviluontoa. Tarjolla on vaikkapa hotellinomistaja ja ex-huippumalli Saimi Hoyerin emännöimä sieniristeily Punkaharjun maisemissa, Olavinlinnan olutristeilyjä unohtamatta.
Saimi Hoyer vie jälleen syksyn aikana ryhmiä risteilemään ja sienestämään Saimaan saariin. Matkalaiset saavat myös alan asiantuntijoilta tuoretta tietoa sienistä. Savonlinna Risteilyjen m/s Elviira.
Saimaa Risteilyjen m/s Saimaa Margareta Lappeenrannan satamassa.
Luovuutta olojen pakosta on harjoitettu myös Lappeenrannassa, jossa sikäläinen Saimaan Risteilyt Oy siirsi ensi vuoden keväälle osuneen m/s Saimaa Margaretan peruskatsastuksen tälle keväälle. Toimitusjohtaja Pekka Torri kutsuukin kevään ja alkukesän risteilypannaa ”laajennetun perushuollon ja ehostuksen aikakaudeksi.”
– Olemme noudattaneet huoltosuunnitelmaa koronarajoitusten helpotettuakin. Aloitimme tilausristeilyt juhannuksen jälkeisellä viikolla ja aikatauluristeilyt heinäkuun alussa, Torri kuvailee alkanutta sesonkia. – Kotimaisten matkailijoiden lisäys on näkynyt heinäkuussa sekä Lappeenrannan satamassa että aikatauluristeilyillä. Tavallisiin kesiin verrattuna matkustajamäärät ovat kuitenkin pienempiä.
Tilausristeilyillä näkyy ryhmäkoon pieneneminen. Aikaisempiin vuosiin verrattuna pienehköt ryhmät ovat lisääntyneet ja toisaalta suuret ryhmät vähentyneet. – Koronan vaikutukset tuntuvat ja tämä vuosi tulee luonnollisesti olemaan liikevaihdoltaan huomattavasti aikaisempia vuosia pienempi.
Torrin mukaan ensi vuotta on vielä vaikea arvioida. Asiakkaat ovat jonkin verran siirtäneet tilausristeilyjä tältä kesältä ensi vuodelle, joten varauskanta on siellä jo aikaisempia vuosia vahvempi.
Helsingistäkin päiväksi vaikka Päijänteelle
Kuten muillekin matkanjärjestäjille, kuluva kesä on ollut erittäin poikkeuksellinen sesonki jokiristeilyistään ja ropax-matkoistaan tunnetulle Kristina Cruisesille. Ulkomaille suuntautuvia ryhmämatkoja ei virusepidemian takia ole voitu järjestää maaliskuun puolivälin jälkeen, markkinoinnista vastaava Anu Markkanen selostaa.
Kristina Cruisesin nettisivuilla listataan päivämatkoja ja -risteilyjä muun muassa Helsingistä Asikkalan Pulkkilanharjulle ja muualle Päijänteelle. Onko yhtiö tekemässä paluuta sisävesille?
– Se on ehkä liian vahvasti ilmaistu. Mutta viemme elokuussa muutamia ryhmiä kokemaan Suomen kesää parhaimmillaan juuri sisävesialuksen matkassa.
Upea järviluonto ja hyvä ruoka houkuttelevat risteilylaivoille.
Markkasen mukaan asiakaskunnassa riittää matkustushaluja ja kotimaan matkailu on tänä kesänä noussut aivan uuteen arvoon. Siksi yhtiö on tuottanut elokuulle joitakin kotimaassa toteutuvia päivämatkapaketteja.
– Koska olemme risteilylomiin erikoistunut matkanjärjestäjä, sisältävät nämä kotimaan matkapakettimme myös muutaman tunnin risteilyn eri laivayhtiöiden aluksilla. Kotimaiset vesibussiyhtiöt tarjoavat päiväristeilyjä ja niiden alukset ovat siis perinteisiä sisävesiristeilijöitä, kuten Hopealinja Päijänteellä, Markkanen sanoo.
– Nyt kun matkustusrajoituksia on purettu monissa maissa, on tavoitteenamme vähitellen alkaa järjestää ulkomaanmatkoja elokuulta alkaen.
Kristina Cruisesin päätuotteita ovat edelleenkin Keski-Euroopan jokiristeilyt ja Itämeren ropax-risteilyt Finnlinesin rahtilaivoilla. Opastetut ropax-risteilyt Saksaan lanseerattiin kesällä 2014 ja ne saivat heti niin suuren suosion, että matkoja on järjestetty ympäri vuoden erilaisilla teemoilla.
Anu Markkasen ja muiden asiantuntijoiden mielestä on aivan selvää, että virusepidemian kehittyminen ja mahdolliset uudet tautiaallot vaikuttavat matkanjärjestäjien ja varustamoiden suunnitelmiin sekä ulkomailla että kotimaassa.
Julkaistu > Navigator-lehdessä 17.7.2020
Teksti: Markku Pervilä Kuvat: Kari Martiala sekä risteilijäyrittäjät
Comments