top of page

Saimaan kanavahankkeelle päänavaus - valtion lisäbudjetista 5MEUR


Hallituksen tiistaina julkaisema neljäs lisätalousarvio sisältää lisärahoitusta kymmeniin väylähankkeisiin ja Saimaan kanava on yksi kohde väylähankelistalla. Upeaa!


Saimaan kanavahankkeelle päänavaus

Saimaan kanavan sulkujen pidentämiseen tähtäävälle hankkeelle myönnettiin nyt 5MEUR, joka on tarkoitettu vedenpinnan nostoon kanavassa. Hankkeen jatkorahoituksesta on jo keskusteltu. Jos hanke etenee syksyllä, niin kanavan korjaustyöt ajoittuvat vuosille 2022–24.


Yhteensä hallituksen väyliin jakama potti on 400 miljoonaa euroa.


Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja kansanedustaja Suna Kymäläisen (sd.) mukaan on tärkeää, että hallituksen päätöksellä avattiin kanavahankkeen rahoitus. Tärkeänä hän pitää pöytäkirjamerkintää, jonka mukaan jatkorahoituksesta päätetään syksyllä varsinaisen budjettiriihen yhteydessä.


Kanavan sulkujen pidentäminen kustannusarvio on tällä hetkellä 95 miljoonaa euroa

– Kyllä tämä on päänavaus ja lupaus jatkorahoituksesta. Ei viittä miljoonaa euroa veden pinnan nostamiseen ihan huvikseen anneta. Saimaan kanavan kehittäminen on koko Itä-Suomen teollisuuden kannalta ensiarvoisen tärkeää.


Kymäläisen mukaan jatkorahoitusta on tulossa runsaammin vuosille 2022–24. Tuolloin puhutaan noin 30–40 miljoonan euron vuotuisesta rahoituksesta. Hän muistuttaa, että asiasta on käytävä myös jatkoneuvotteluja Venäjän kanssa.


Pidemmät sulut - Isommat alukset

Sulkuja aiotaan pidentää nykyisestä 82,5 metristä 93,2 metriin. Samalla kanavan vedenpintaa nostetaan kymmenellä sentillä 4,35 metristä 4,45 metriin. Muutokset mahdollistavat suurempien alusten käytön ja suuremman kulkusyvyyden. Samalla alusten lasteja voidaan kasvattaa ja tarjolle tulee nykyistä useampia jäävahvistettuja aluksia. Hankkeen päätyttyä myös suuremmat risteilyalukset voisivat liikennöidä kanavaa pitkin Saimaalle. Liikennöintikautta olisi uudessa tilanteessa mahdollista jatkaa.Alkuperäinen artikkeli julkaistu 3.6.2020

Harri Manskinen, Etelä-Saimaa > Saimaan kanava


Kuva: Hannu Vallas

Comments


bottom of page